Posted on

10 frequent questions on Contact Lenses

Share

Today, I have put together and updated 10 of the most frequent questions that we usually receive on contact lenses:

1. Question: I have astigmatism. Can I wear contact lenses?

Answer: Of course you can! Over the last four years, improvements have been made on most contact lenses. Nearly everyone can now wear contact lenses.{{more}} Soft toric lenses can correct astigmatism; a bifocal contact lens can correct presbyopia and more and more lenses are available for dry eye sufferers.

2. Question: Are contact lenses uncomfortable?

Answer: Not really! Initially there may be some slight discomfort, but after a short adaptation time, most people hardly notice that they have contact lenses on their eyes.

3. Question: Can contact lenses get stuck to my eye?

Answer: Again not really! Contact lenses are made to float on the surface of the eye. They do not stick to the eye. There is a story about a welder who accidentally fused contact lenses to his eyes. This is an unlikely story. Of course, without proper care accidents can happen.

4. Question: How difficult is it to take care of contact lenses?

Answer: Contact lenses are very easy to take care of. You can use the one-step system to clean and disinfect your lenses or you can eliminate cleaning altogether, by using daily disposables or 30-day extended wear contact lenses.

5. Question: Are contact lenses difficult to insert?

Answer: Just like riding a bike, initially it might appear difficult, but your eye care practitioner and staff will teach you very simple ways to insert and remove your contact lenses. Over 80 million people wear contact lenses.

6. Question: Can contact lenses pop out of my eye?

Answer: Again not really! In the past, hard contact lenses used to do this, but today this is a rare occurrence.

7. Question: Am I too old for contact lenses?

Answer: Never! With the advent of bifocal contact lenses, toric contact lenses and contact lenses for dry eye sufferers, this is a thing of the past. There is practically a contact lens for nearly every situation.

8. Question: I’ve heard that contact lenses can be very expensive?

Answer: That’s not true! Contact lenses can be even cheaper than a good pair of eyeglasses. Even disposable contact lenses do not cost much.

9. Question: I have nonprescription, coloured contact lenses. Can I share them with others?

Answer: Never! Sharing contact lenses is an absolute no-no! This can lead to serious eye infections. Remember! Contact lenses are medical devices. They are fitted by your eye care practitioner and are to be cleaned regularly with the appropriate solutions.

10. Question: Can I stretch the replacement interval of my disposable contact lenses?

Answer: It is very important to adhere to the directions of your eye care practitioner. Stretching the replacement interval of your disposable contact lenses can lead to problems. If you have any questions, contact your eye care practitioner.

Dr Kenneth Onu is a resident Consultant Ophthalmologist at the Beachmont Eye Institute/Eyes R Us Send questions to: Beachmont@gmail.com

Tel: 784 456-1210

LATEST NEWS