Searchlight Logo
special_image

    • News
      • Front Page
      • News
      • Breaking News
      • Press Release
      • From the Courts
      • Features
      • Special Features
      • Sports
      • Regional / World
      • Regional / World
    • Opinions
      • Editorial
      • Our Readers’ Opinions
      • Bassy – Love Vine
      • Prof. J Robinson – Eye of the Needle
      • Dr. Fraser- Point of View
      • R. Rose – Eye of the Needle
      • On Target
      • Dr Jozelle Miller
      • The World Around Us
      • Random Thoughts
    • Advice
      • Kitchen Corner
      • What’s on Fleek this week
      • Health Wise
      • Physician’s Weekly
      • Business Buzz
      • Hey Rosie!
      • Prime the pump
    • ePaper
    • Obituaries
      • In Memoriam / Acknowledgement
      • Tribute
    • Contact Us
      • Advertise With Us
      • Letters To The Editor
      • General Contact Information
      • Contact our Webmaster
    • About Us
      • Privacy Policy
      • Interactive Media Ltd
      • St. Vincent & the Grenadines
    • Subscribe
    • News
      • Front Page
      • News
      • Breaking News
      • Press Release
      • From the Courts
      • Features
      • Special Features
      • Sports
      • Regional / World
      • Regional / World
    • Opinions
      • Editorial
      • Our Readers’ Opinions
      • Bassy – Love Vine
      • Prof. J Robinson – Eye of the Needle
      • Dr. Fraser- Point of View
      • R. Rose – Eye of the Needle
      • On Target
      • Dr Jozelle Miller
      • The World Around Us
      • Random Thoughts
    • Advice
      • Kitchen Corner
      • What’s on Fleek this week
      • Health Wise
      • Physician’s Weekly
      • Business Buzz
      • Hey Rosie!
      • Prime the pump
    • ePaper
    • Obituaries
      • In Memoriam / Acknowledgement
      • Tribute
    • Contact Us
      • Advertise With Us
      • Letters To The Editor
      • General Contact Information
      • Contact our Webmaster
    • About Us
      • Privacy Policy
      • Interactive Media Ltd
      • St. Vincent & the Grenadines
    • Subscribe
Eye Matters
June 22, 2010

Some Q&A about contact lenses

In the past, spectacle corrections used to be the correction of choice.

With the advent of modern technology, people are now choosing contact lenses as an alternative or backup to spectacles, or eye surgery.{{more}}

Contact lens wear is on the increase in St. Vincent and the Grenadines, and as such a lot of questions arise in that regard.

Here are the most frequent questions that we have received on contact lenses:

1. Question: I have astigmatism. Can I wear contact lenses?

Answer: Of course you can! Over the last two years, improvements have been made on most contact lenses. Nearly everyone can now wear contact lenses. Soft toric lenses can correct astigmatism, a bifocal contact lens can correct presbyopia and more and more lenses are available for dry eye sufferers.

2. Question: Are contact lenses uncomfortable?

Answer: Not really! Initially there may be some slight discomfort, but after a short adaptation time, most people hardly notice that they have contact lenses on their eyes..

3. Question: Can contact lenses get stuck to my eye?

Answer: Again not really! Contact lenses are made to float on the surface of the eye. They do not stick to the eye. There is a story about a welder who accidentally fused contact lenses to his eyes. This is an unlikely story. Of course without proper care accidents can happen.

4. Question: How difficult is it to take care of contact lenses?

Answer: Contact lenses are very easy to take care of. You can use the one step system to clean and disinfect your lenses or you can eliminate cleaning altogether, by using daily disposables or 30 day extended wear contact lenses.

5. Question: Are contact lenses difficult to insert?

Answer: Just like riding a bike, initially it might appear difficult, but your eye care practitioner and staff will teach you very simple ways to insert and remove your contact lenses. Over 80 million people wear contact lenses.

6. Question: Can contact lenses pop out of my eye?

Answer: Again not really! In the olden days hard contact lenses used to do this, but today this is a rare occurrence.

7. Question: Am I too old for contact lenses?

Answer: Never! With the advent of bifocal contact lenses, toric contact lenses and contact lenses for dry eye sufferers this is a thing of the past. There is practically a contact lens for nearly every situation.

8. Question: I’ve heard that contact lenses can be very expensive?

Answer: That’s not true! Contact lenses can be even cheaper than a good pair of eyeglasses. Even disposable contact lenses do not cost much.

9. Question: I have nonprescription coloured contact lenses. Can I share them with others?

Answer: Never! Sharing contact lenses is an absolute no-no! This can lead to serious eye infections . Remember ! Contact lenses are medical devices. They are fitted by your eye care practitioner and are to be cleaned regularly with the appropriate solutions.

10. Question: Can I stretch the replacement interval of my disposable contact lenses?

Answer: It is very important to adhere to the directions of your eye care practitioner. Stretching the replacement interval of your disposable contact lenses can lead to problems. If you have any questions, contact your eye care practitioner.

Have a good week!

  • FacebookComments
  • ALSO IN THE NEWS
    Chatham Bay sale a betrayal, says Union Island resident
    Front Page
    Chatham Bay sale a betrayal, says Union Island resident
    Webmaster 
    September 1, 2026
    The government’s decision to sell approximately 100 acres of land at Chatham Bay for preservation purposes at a cost of EC$52.7 million dollars is not...
    CED unveils US$ 4.6m. five-year strategic plan
    Front Page
    CED unveils US$ 4.6m. five-year strategic plan
    Webmaster 
    September 1, 2026
    The Centre for Enterprise Development Inc. (CED), has unveiled a US$4.64 million five-year strategic plan aimed at strengthening the organisation’s su...
    Taiwan-SVG mark diplomatic milestone with Youth Cultural showcase
    Front Page
    Taiwan-SVG mark diplomatic milestone with Youth Cultural showcase
    Webmaster 
    September 1, 2026
    A vibrant cross-cultural showcase by a 30-member delegation of Taiwan International Youth Ambassadors has brought fresh energy to the 45-year diplomat...
    Ralph Gonsalves speaks unity to PNM in Trinidad
    Front Page
    Ralph Gonsalves speaks unity to PNM in Trinidad
    Webmaster 
    September 1, 2026
    There will be dissonances because my brother… [Colm] Imbert, [former Finance Minister], there are dissonances in every symphony. And how do we deal wi...
    Young Vincentian advocates for youth Empowerment
    Front Page
    Young Vincentian advocates for youth Empowerment
    Webmaster 
    September 1, 2026
    Young Vincentians possess the undeniable capacity to steer their nation’s future, but they urgently require dedicated structural platforms to effectiv...
    Two receive Bunpan Scholarships
    News
    Two receive Bunpan Scholarships
    Webmaster 
    September 1, 2026
    The parents of Havanna James and Miccoy Mc Nicholls will see their children start their secondary education come September 7,2026, with much ease and ...
    News
    Two receive Bunpan Scholarships
    News
    Two receive Bunpan Scholarships
    Webmaster 
    September 1, 2026
    The parents of Havanna James and Miccoy Mc Nicholls will see their children start their secondary education come September 7,2026, with much ease and ...
    Digicel expands Full-Fibre Network
    News
    Digicel expands Full-Fibre Network
    Webmaster 
    September 1, 2026
    Telecommunications company Digicel, has announced a major expansion of its end-to-end fiber network across St. Vincent that will put its services with...
    Rodney Small wants to see SHESO pan yard transformed
    News
    Rodney Small wants to see SHESO pan yard transformed
    Webmaster 
    September 1, 2026
    President of the Youlou Pan Movement (YPM), Rodney Small, has proposed that the Sion Hill Euphonium Steel Orchestra’s (SHESO) pan yard located at Sion...
    Founder of Straker’s Records dies at 86
    News
    Founder of Straker’s Records dies at 86
    Webmaster 
    September 1, 2026
    The renowned Vincentian, music producer and pioneering founder of Straker’s Records has died in his adopted home, the USA. His family announced that S...
    African snails ‘terrorising’ Clare Valley residents
    News
    African snails ‘terrorising’ Clare Valley residents
    Webmaster 
    August 28, 2026
    Some residents of Clare Valley in the South Leeward constituency are calling on the relevant authorities to address an infestation of African snails i...

    E-EDITION
    ePaper
    google_play
    app_store
    Subscribe Now
    • Interactive Media Ltd. • P.O. Box 152 • Kingstown • St. Vincent and the Grenadines • Phone: 784-456-1558 © Copyright Interactive Media Ltd.. All rights reserved.
    We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok