Searchlight Logo
special_image

    • News
      • Front Page
      • News
      • Breaking News
      • Press Release
      • From the Courts
      • Features
      • Special Features
      • Sports
      • Regional / World
      • Regional / World
    • Opinions
      • Editorial
      • Our Readers’ Opinions
      • Bassy – Love Vine
      • Prof. J Robinson – Eye of the Needle
      • Dr. Fraser- Point of View
      • R. Rose – Eye of the Needle
      • On Target
      • Dr Jozelle Miller
      • The World Around Us
      • Random Thoughts
    • Advice
      • Kitchen Corner
      • What’s on Fleek this week
      • Health Wise
      • Physician’s Weekly
      • Business Buzz
      • Hey Rosie!
      • Prime the pump
    • ePaper
    • Obituaries
      • In Memoriam / Acknowledgement
      • Tribute
    • Contact Us
      • Advertise With Us
      • Letters To The Editor
      • General Contact Information
      • Contact our Webmaster
    • About Us
      • Privacy Policy
      • Interactive Media Ltd
      • St. Vincent & the Grenadines
    • Subscribe
    • News
      • Front Page
      • News
      • Breaking News
      • Press Release
      • From the Courts
      • Features
      • Special Features
      • Sports
      • Regional / World
      • Regional / World
    • Opinions
      • Editorial
      • Our Readers’ Opinions
      • Bassy – Love Vine
      • Prof. J Robinson – Eye of the Needle
      • Dr. Fraser- Point of View
      • R. Rose – Eye of the Needle
      • On Target
      • Dr Jozelle Miller
      • The World Around Us
      • Random Thoughts
    • Advice
      • Kitchen Corner
      • What’s on Fleek this week
      • Health Wise
      • Physician’s Weekly
      • Business Buzz
      • Hey Rosie!
      • Prime the pump
    • ePaper
    • Obituaries
      • In Memoriam / Acknowledgement
      • Tribute
    • Contact Us
      • Advertise With Us
      • Letters To The Editor
      • General Contact Information
      • Contact our Webmaster
    • About Us
      • Privacy Policy
      • Interactive Media Ltd
      • St. Vincent & the Grenadines
    • Subscribe
Eye Matters
June 22, 2010

Some Q&A about contact lenses

In the past, spectacle corrections used to be the correction of choice.

With the advent of modern technology, people are now choosing contact lenses as an alternative or backup to spectacles, or eye surgery.{{more}}

Contact lens wear is on the increase in St. Vincent and the Grenadines, and as such a lot of questions arise in that regard.

Here are the most frequent questions that we have received on contact lenses:

1. Question: I have astigmatism. Can I wear contact lenses?

Answer: Of course you can! Over the last two years, improvements have been made on most contact lenses. Nearly everyone can now wear contact lenses. Soft toric lenses can correct astigmatism, a bifocal contact lens can correct presbyopia and more and more lenses are available for dry eye sufferers.

2. Question: Are contact lenses uncomfortable?

Answer: Not really! Initially there may be some slight discomfort, but after a short adaptation time, most people hardly notice that they have contact lenses on their eyes..

3. Question: Can contact lenses get stuck to my eye?

Answer: Again not really! Contact lenses are made to float on the surface of the eye. They do not stick to the eye. There is a story about a welder who accidentally fused contact lenses to his eyes. This is an unlikely story. Of course without proper care accidents can happen.

4. Question: How difficult is it to take care of contact lenses?

Answer: Contact lenses are very easy to take care of. You can use the one step system to clean and disinfect your lenses or you can eliminate cleaning altogether, by using daily disposables or 30 day extended wear contact lenses.

5. Question: Are contact lenses difficult to insert?

Answer: Just like riding a bike, initially it might appear difficult, but your eye care practitioner and staff will teach you very simple ways to insert and remove your contact lenses. Over 80 million people wear contact lenses.

6. Question: Can contact lenses pop out of my eye?

Answer: Again not really! In the olden days hard contact lenses used to do this, but today this is a rare occurrence.

7. Question: Am I too old for contact lenses?

Answer: Never! With the advent of bifocal contact lenses, toric contact lenses and contact lenses for dry eye sufferers this is a thing of the past. There is practically a contact lens for nearly every situation.

8. Question: I’ve heard that contact lenses can be very expensive?

Answer: That’s not true! Contact lenses can be even cheaper than a good pair of eyeglasses. Even disposable contact lenses do not cost much.

9. Question: I have nonprescription coloured contact lenses. Can I share them with others?

Answer: Never! Sharing contact lenses is an absolute no-no! This can lead to serious eye infections . Remember ! Contact lenses are medical devices. They are fitted by your eye care practitioner and are to be cleaned regularly with the appropriate solutions.

10. Question: Can I stretch the replacement interval of my disposable contact lenses?

Answer: It is very important to adhere to the directions of your eye care practitioner. Stretching the replacement interval of your disposable contact lenses can lead to problems. If you have any questions, contact your eye care practitioner.

Have a good week!

  • FacebookComments
  • ALSO IN THE NEWS
    Mangrove destroyed in conservation area – Opposition Leader
    Front Page
    Mangrove destroyed in conservation area – Opposition Leader
    Webmaster 
    September 4, 2026
    OPPOSITION LEADER Dr. Ralph Gonsalves said that while people are focused on the sale of Chatham Bay, Union Island, there is an environmental massacre ...
    Prime Minister Friday defends sale of lands at Chatham Bay
    Front Page
    Prime Minister Friday defends sale of lands at Chatham Bay
    Webmaster 
    September 4, 2026
    HATHAM BAY, Union Island is worth protecting, but protecting it does not mean it cannot also deliver value for the people of St Vincent and the Grenad...
    Front Page
    HIV/AIDS advocate says he was fired
    Webmaster 
    September 4, 2026
    HIV/AIDS advocate and educator Winfield Tannis- Abbott, is claiming political victimization after his position as Aids Coordinator for Public Sector E...
    FBI to visit SVG says Leacock
    Front Page
    FBI to visit SVG says Leacock
    Webmaster 
    September 4, 2026
    PERSONNEL ATTACHED TO the Federal Bureau of Investigation (FBI) are expected to be in St Vincent and the Grenadines (SVG) soon according to Minister o...
    Front Page
    Friday and Gonsalves honour Allen
    Webmaster 
    September 4, 2026
    PRIME MINISTER Dr Godwin Friday and Opposition Leader Dr Ralph Gonsalves crossed party lines to deliver deeply moving tributes to Alpian Allen’s endur...
    Daughter eulogised her dad whose “heart was right with God”
    Front Page
    Daughter eulogised her dad whose “heart was right with God”
    Webmaster 
    September 4, 2026
    DR JANELLE ALLEN, spoke with love and nostalgia of her dad Alpian Allen, who always made time for his family and prayer. She was delivering the eulogy...
    News
    News
    Report wrongdoing by police – acting deputy COP
    Webmaster 
    September 4, 2026
    COMMENTS of “nothing is done” when civilians report acts of wrong doing by members of the Royal St Vincent and the Grenadines Police Force (RSVGPF) ha...
    Current revenue declined in 2026 second quarter
    News
    Current revenue declined in 2026 second quarter
    Webmaster 
    September 4, 2026
    PRIME MINISTER Dr. Godwin Friday, on Thursday, August 27, 2026 told the House of Parliament that there was a decline in current revenue received for t...
    Electrician charged with multiple offenses
    From the Courts, News
    Electrician charged with multiple offenses
    Webmaster 
    September 4, 2026
    A 44-YEAR-OLD electrician of Belair charged with multiple offenses, was granted EC$10,000 bail with one surety when he appeared at the Serious Offence...
    SJC students Kingstown, dominate Youlou Arts Foundation Art Competition
    News
    SJC students Kingstown, dominate Youlou Arts Foundation Art Competition
    Webmaster 
    September 4, 2026
    STUDENTS OFTHE St Joseph’s Convent Kingstown, took the top three places in the third annual Secondary Schools’ Art competition organised by theYoulou ...
    News
    Nephew pays tribute on behalf of North Leeward
    Webmaster 
    September 4, 2026
    THE NORTH LEEWARD community celebrated the legacy of their former Parliamentary representative Alpian Rudolf Otway Allen, remembering him as a devoted...

    E-EDITION
    ePaper
    google_play
    app_store
    Subscribe Now
    • Interactive Media Ltd. • P.O. Box 152 • Kingstown • St. Vincent and the Grenadines • Phone: 784-456-1558 © Copyright Interactive Media Ltd.. All rights reserved.
    We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok